رزین های هیدروکربنی یا پترورزین ها

رزین های هیدروکربنی پلیمرهای گرمانرم(ترموست) آمورفی هستند که از پلیمریزاسیون هیدروکربن های غیر اشباع تولید می ­شوند. رزین های هیدروکربنی به طور کلی در سه نوع:

  • رزین آلیفاتیک پترورزین C5
  • رزین های آروماتیک پترورزین C9
  • رزین های سیکلوآلیفاتیک DCPD

شناخته می­ شوند و دارای جرم مولکولی پایین حدود 300 تا 5000 گرم بر مول هستند. در ادامه خواص، کاربرد، شرایط نگهداری و بازار جهانی دو دسته اصلی رزین های آلیفاتیک (C5 resin) و رزین ­های آروماتیک (C9 resin) را بررسی خواهیم کرد:

رزین های هیدروکربنی آلیفاتیک (C5 hydrocarbon resin):

این رزین از پترورزین C5 piperylene و مشتقات آن (که برخی از آنها در تصویر آورده شده است) تهیه می شود. این مونومر ها با استفاده از کاتالیست های لویس اسید طی فرآیند پلیمریزاسیون تبدیل به رزین­ های الیگومری با طیفی از نقطه نرمی می شوند.

رزین های C5 بخاطر ماهیت شیمیایی آلیفاتیک با لاستیک طبیعی، اکثر اولفین ها (LDPE) و بسیاری از الاستومرهای مصنوعی با قطبیت پایین چون EVA، SIS و APO کاملا سازگار هستند. آنها در طیف گسترده ای از وزن مولکولی (MW) و softening point (گریدهای جامد 85 – 115 درجه سانتیگراد و گریدهای مایع 5 – 10 درجه سانتیگراد) موجود هستند و چسبندگی فوق العاده ای را ارائه می دهند.

 

کاربردهای پترورزین C5 :

در صنایع چسب و رزین از گرید C5 1288  بخاطر ویسکوزیته پایین و چسبندگی بالا، در تولید چسب های حرارتی گرما ذوب (HMA) و چسب های حساس به فشار (PSA) استفاده می شود.

در صنعت رنگ و پوشش چون رنگ های ترافیکی گرم از گرید C5 1288S استفاده می شود، چراکه در مقایسه با گرید C5 1288 دارای ویسکوزیته بالاتر، سازگاری بیشتر در فرمولاسیون و عدد اسیدیته بالاتری دارد.

شرکت ماران تجارت به عنوان یکی از واردکنندگان اصلی مواد اولیه صنایع رنگ و پوشش، چسب و رزین، چاپ و بسته بندی اقدام به عرضه انواع گرید های پترورزین C9 و پترورزین C5 می نماید. در صورت علاقه مندی به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص گریدهای C5 petro-resin و C9 petro-resin کافیست با مشاوران فروش ما تماس حاصل فرمایید.

رزین های آروماتیک (C9 hydrocarbon resins):

رزین های آروماتیک از C9 hydrocarbon ساخته می شود و ترکیبات آن به مواد اولیه هیدروکربنی (قیر زغال سنگ و نفت خام) بستگی دارد. (برخی از مهمترین مونومر های پایه این نوع رزین در تصویر زیر آورده شده است) این رزین در طیف وسیعی از softening point (100-150 درجه سانتی گراد) موجوداند و نسبت به گریدهای هیدروکربن C5 ویسکوزیته مذاب بالاتر و رنگ تیره تری(زرد تیره تا قهوه ای) دارند.

پترورزین C9 در کدام صنایع به کار می­ رود؟

رزین هیدروکربنی C9 با شاخص هایی چون عدد اسیدی، حلالیت آسان، مقاومت در برابر آب، اتانول و مواد شیمیایی شناخته می شود. این ویژگی ها محبوبیت استفاده از این هیدروکربن را در صنایع تولید چسب به ویژه چسب های کفپوش و صنایع مرکب و چاپ فراهم نموده است.

در صنعت جوهر، رزین‌های C9 در فرآیندهای چاپ مختلف مانند فلکسوگرافی، گراور و چاپ سیلک استفاده می‌شوند. آنها به بهبود چسبندگی جوهر، شدت رنگ، درخشندگی و خواص خشک شدن کمک می‌کنند و قابلیت چاپ خوبی بر روی زیرلایه‌های مختلف دارند که هیدروکربن‌ها را به انتخاب مناسبی بین گزینه‌های موجود تبدیل می‌کند.

از سوی دیگر استفاده از پترولیوم C9 قابلیت تنظیم ویسکوزیته را در صنایع تولید رنگ های صنعتی و پوشش ها فراهم می­ آورد و منجر به چسبندگی بهتر بین لایه های اعمال شده، مقاومت شیمیایی در برابر اسید و باز و پایداری حرارتی می­ شود.

افزایش تولید خودرو به افزایش تقاضا برای پترورزین‌ها و همچنین افزایش استفاده از رنگ‌ها، پوشش‌ها و کاربردهای چسبی منجر شده است. به نحوی که، این عوامل به عنوان یکی از محرک‌های اصلی رشد بازار در ایالات متحده به شمار می رود.

علاوه بر موارد فوق، می توان به استفاده از این هیدروکربن به عنوان بهبود دهنده نقطه نرم شوندگی (softening point) در کامپاندهای لاستیکی اشاره کرد.

جهت اطلاع از قیمت C9 و خرید پترورزین C9 Hydroma می توانید با بخش فروش شرکت ماران تجارت تماس حاصل فرمایید.

کوپلیمر C5/C9:

در صورتیکه نیاز به کاهش ویسکوزیته و افزایش چسبندگی در فرمولاسیون باشد پیشنهاد ما به شما استفاده از کوپلیمر C5/C9 است.

ترکیب پترورزین های C5,C9 به عنوان عامل چسبندگی چسب های تیوبی بی رنگ و چسب های گرمانرم (Hot melt Adhesive (HMA)) برای منسوجات نبافته با حساسیت بهداشتی چون چسب زخم و چسب پوشک در بازار مصرف شناخته می شود.

علاوه براین می توان از این کوپلیمر به عنوان عامل همگن سازی الاستومرهایی چون SBR، NBR,EVA نیز استفاده کرد. ازجمله ویژگی های Copolymer C5/C9 می توان به

  • حلالیت و پایداری بالا
  • اصلاح کننده­ خواص فیزیکی پلیمرها
  • افزاینده چسبندگی
  • کاهش دهنده ویسکوزیته مذاب

اشاره کرد.

  • خرید کوپلیمر C5/C9 ماران تجارت
  • پترورزین هیدروژنه (C5 hydrogenated ,C9 hydrogenated):

    در کاربردهای خاصی که رزین با بالاترین پایداری و کمترین گاردنر لازم است از C5 hydrogenated یا C9 hydrogenated استفاده می شود. هیدروژنه کردن فرایندی است که پس از پلیمریزاسیون رزین ها انجام شده و هدف آن:
    • شفاف کردن و روشن کردن(کاهش گاردنر) رزین
    • کاهش بوی نامطبوع که جهت بهبود کاربری آن را در صنایع آرایشی و بهداشتی
    • بهبود مقاومت در برابر حرارت
    • افزایش مقاومت در برابر اکسیژن
    • بالابردن مقاومت در برابر اشعه فرابنفش (UV)
    • و تغییر رنگ محصول نهایی
    است. با اینکه این فرآیند سبب افزایش هزینه تولید رزین می گردد اما در عین حال خواص آن را به شکل چشم گیری بهبود می بخشد.

    شرایط نگهداری و انبارداری رزین هیدروکربنیC9 و C5:

    بهترین شرایط دمایی به منظور انبار کردن هیدروکربن رزین ها، دمای زیر 35 درجه سانتیگراد و رطوبت زیر 85 درصد می باشد. چنانچه این ترکیبات را در شرایطی مناسب و اصولی نگهداری کنید تا یک سال می توان این ترکیبات را نگه داشت و از آنها استفاده نمود.

    بازار جهانی رزین های هیدروکربنی:

    در مقایسه با رزین‌های پایه صمغ و رزین‌های مبتنی بر پلی‌تربن، رزین‌های هیدروکربنی در ثبات حرارتی بالا، سازگاری پلیمری، رنگ روشن، بوی کم، نداشتن مشکلات بهداشتی و قابلیت تماس مستقیم با غذا و مقاومت عالی در برابر سرما مزیت دارند. این ویژگی به طور قابل توجهی هزینه‌های تولید و زمان‌های تحویل را کاهش می‌دهد و آنها را از سایر جایگزین‌های رزین در بازار جذاب‌تر می‌کند. با توجه به تقاضای بالای این محصول در صنایع گسترده پیش‌بینی می‌شود که بازار جهانی رزین‌های هیدروکربنی با نرخ رشد سالانه ۶.۶ درصد، از اندازه ۱.۵۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۴ به ۲.۹۳ میلیارد دلار تا پایان سال ۲۰۳۴ افزایش یابد. مطالعه دیگری اندازه جهانی بازار Petroresin C5 را در سال 2021 ، 650 میلیون دلار اندازه گیری نموده است. و پیش بینی حاکی از رشد این بازار از سال 2021 تا 2030 با شاخص CAGR 6.05 درصدی و رسیدن به مقدار 980 میلیون دلار است.